Een dekbed is een dekbed, zou je zeggen. Je gebruikt hem, wast hem zo nu en dan, en als hij zijn beste tijd gehad hebt schaf je een nieuwe aan. Alhoewel dat feitelijk klopt, zijn er wel wat dingen waar je even bij stil moet staan als je op zoek bent naar een nieuw dekbed. Je wilt er tenslotte eentje aanschaffen die perfect bij jou past, zodat je iedere nacht zo lekker mogelijk slaapt.

De juiste vulling

De belangrijkste vraag die je moet beantwoorden tijdens de zoektocht naar een nieuw dekbed, is welk type vulling jouw voorkeur heeft. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, want alle soorten hebben zo hun voordelen maar vaak ook hun nadelen.

De meest gebruikte vullingen voor een dekbed zijn dons, wol, katoen of synthetisch. Dons is bij veel mensen favoriet, omdat het zo lekker licht en ‘fluffy’ is. Dons geeft vaak een heerlijk luxe gevoel als je eronder slaapt. Andere positieve eigenschappen zijn de soepelheid en de combinatie van warme vasthouden, maar door de hoeveelheid lucht die in het dekbed zit ook de broodnodige ventilatie. Een donzen dekbed is hierdoor geschikt voor bijna iedereen.

Een wollen dekbed wordt steeds minder vaak verkocht, maar heeft zeker voordelen waardoor er nog steeds mensen voor kiezen. Zo is het vocht absorberend, zonder klam aan te voelen. Een goede keuze voor mensen die veel transpireren. Door de lanoline die van nature in wol voorkomt is het ook zelfreinigend. Een nadeel aan wol is dat het erg zwaar kan zijn, en dit is dan ook de reden dat wollen dekbedden minder populair zijn geworden.

Net als wol is ook katoen een natuurproduct dat goed ventileert. Het is wel een stukje minder warm, zodat het voor echte koukleumen minder goed geschikt is. Ben je allergisch, dan is het fijn dat je dit dekbed zelf kunt wassen om ophoping van allergenen te voorkomen.

Ook een dekbed met synthetische vulling is goed voor mensen die snel allergisch reageren, ook dit type kan in de wasmachine. Het is een stukje minder ventilerend dan dons, wol of katoen, dus als je veel zweet is dit voor jou niet de beste vulling. Een groot voordeel van een synthetisch dekbed is wel dat het vaak een goedkope keuze is, terwijl de kwaliteit over het algemeen prima is.

Goed verdeeld

Kies je voor een donzen dekbed? Bekijk dan voor je het koopt even in hoeveel vakken het dekbed verdeeld is. Zijn de vakken erg groot, dan is de kans groot dat je snel lege plekken in je dekbed zal krijgen, omdat de vulling binnen de vakken gaat schuiven. Kies dus liever voor een variant met meerdere, kleine vakjes, zodat de vulling goed over het dekbed verdeeld blijft.

 

Categories: Tips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *