Kleine onvolkomenheden in het oppervlak van betonconstructies zijn bijvoorbeeld honingraat, een kleine leegte in een hoek of een lichte daling van het beton in de buurt van een voeg. In die situaties is een duurzame betonreparatie nodig.

Beoordeel het product

De eerste stap is het nauwkeurig beoordelen van het te repareren product en het bepalen van de oorzaak en de omvang van de schade. Het beoordelen van de schade en het diagnosticeren van het probleem. De beoordeling kan verder afgebroken worden als drie componenten: defect, schade en achteruitgang.

Het is belangrijk dat de reparatieploeg het specifieke probleem begrijpt dat moet worden gecorrigeerd om ervoor te zorgen dat het juiste reparatieproces en de juiste producten worden gebruikt. Bovendien is deze informatie van vitaal belang voor de eigenaars om te weten hoe de nodige correcties kunnen worden aangebracht om toekomstige reparaties te voorkomen.

De eerste beoordeling moet bepalen of het product kan worden gerepareerd. De vraag is; kan het worden gerepareerd en voldoet het na reparatie aan de eisen in de specificatie. In sommige gevallen omvat dit de goedkeuring van de eigenaar. Dit zal geen probleem zijn als de reparatie een klein gebied is langs het verticale oppervlak van een constructie, maar wel als de beton reparatie ingrijpender is.

Categoriseren en classificeren

Daarom richt de analyse zich op het classificeren van het type reparatie als structureel, prestatiegericht of cosmetisch.

Een grote meerderheid van de betonreparaties is bedoeld om een defect te verhelpen. Productdefecten worden bijvoorbeeld veroorzaakt tijdens het fabricageproces. Deze problemen komen typisch naar voren als niet-structurele oppervlakte-anomalie├źn zoals honingraat, bruggaten, kleine leegtes of krimpscheuren. Daarnaast kunnen sommige productiefouten een kleine hoekverdraaiing of kleine oppervlaktescheurtjes zijn, die kunnen ontstaan tijdens het strippen en verplaatsen van droog gegoten producten bij een uitgeharde set. Soms kan het ook zijn dat er Betonrot is ontstaan. Vraag aan de specialist wat er tegen betonrot gedaan kan worden. Op deze manier krijg je waardevolle informatie waar je wat mee kunt.

Vroege detectie voorkomt reparaties

Deze gebreken worden al in een vroeg stadium van het proces waargenomen, terwijl het beton nog plastisch is in het geval van droog gestort beton, of binnen 24 uur na de eerste set in het geval van nat gestorte of zelf hardende betonproducten. Dit kan voordelige cementgebonden reparatiemogelijkheden opleveren.

Niet-structurele reparaties

Veel van deze oppervlakte problemen zijn niet structureel van aard en kunnen cosmetisch worden gerepareerd. Echter, afhankelijk van de diepte van het defect en de plaatsing van de wapening, kunnen deze kwesties ook prestatiegerelateerd zijn en ze kunnen ook de duurzaamheid van het staal en de levensduur van de structuur verminderen. Bij het bepalen of een cosmetische reparatie nodig is, moet u rekening houden met deze twee zaken:

Beton reparatie als voorzorgsmaatregel kan worden gezien als verbetering van het uiterlijk van het product, cosmetische reparaties.

Sommige productiefouten vallen onder de structurele classificatie. Voorbeelden hiervan zijn een onjuiste vormopstelling of een vormverschuiving die een wanddikte wijzigt die de aanvaarde tolerantie overschrijdt of plaatsing van staal zonder passende afdekking. Zelfs als deze defecten levensvatbare oplossingen kunnen bieden, zou voor het repareren van dit soort defecten doorgaans ingrijpende reparaties nodig zijn.

Categories: Tips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *